Pages

Wednesday, October 26, 2011

Bihun Singapura

Bahan-bahannya:
2 bungkus bihun (boleh dibeli di pasar raya)
500 gm udang saiz sederhana (buangkan kulit)
200 gm isi daging (hiris nipis)
2 batang karot (potong halus seperti batang mancis atau parut panjang-panjang)
1 biji kobis saiz kecil
Garam, gula, dan perisa
2 sudu sos tiram

Bahan untuk ditumis:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih

Bahan untuk pes (dikisar):
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
3 sudu besar rempah kurma atau rempah sup
3 - 4 sudu lada hitam

Bahan untuk hiasan:Daun bawang dan daun sup diracik halus
2 biji telur digoreng dadar dan dihiris halus 2 inci memanjang
Bawang goreng
Cili merah dihiris halus


Penyediaannya:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan. Kemudian masukkan pes, sos tiram dan masak sehingga wangi dan terbit minyak. Bila terbit minyak, masukkan air secukupnya dan biarkan kuah mendidih.
2. Kemudian masukkan daging dan masak sehingga daging empuk. Setelah daging empuk, masukkan udang, garam, gula dan perisa. Kacau rata dan biarkan udang masak seketika. Sekiranya kuah agak pekat, masukkan sedikit air supaya beehun tidak kering bila masak nanti. Rasakan garam.
3. Masukkan bihun dan kacau rata sehingga sebati. Setelah sebati masukkan karot dan kobis dan kacau lagi. Gaulkan rata sehingga bihun masak dan lembut.
4. Bila menghidang, taburkan daun sup dan daun bawang yang telah diracik, telur dadar yang dihiris memanjang, cili merah, dan bawang goreng. Sekiranya ingin lebih pedas, bihun ini boleh dimakan dengan cili padi dicampur kicap manis.



Looks simple tapi sedap.

0 comments:

Post a Comment