Pages

Tuesday, October 11, 2011

KARI IKAN MACKEREL (DALAM TIN)

Resepi yang Kak Noor ketengahkan ini amat mudah disediakan.  Ia amat sesuai untuk orang-orang bujang dan dalam keadaan emergency.  Stok ikan mackerel atau ikan sardin cap ayam ini sentiasa ada dalam simpanan kat rumah.  Selalunya Kak Noor masak kari ikan sardin, tetapi hari ini cuba buat kari ikan mackerel pulak.  Selain makan bersama nasi, kari ini memang sedap dicicah dengan roti canai, roti benggali, capati dan roti sandwich.


Bahan yang diperlukan:
2 tin kecil ikan mackerel cap ayam
(sos diasingkan dan dicampur dalam bahan-bahan pes untuk dikisar)
Ubi kentang 4 biji (sebiji dibelah empat)
Tomato 2 biji
Cili hijau 2 biji
1 biji bawang besar dipotong empat
Santan secukupnya
1 sudu besar pati asam jawa (dicampur dengan 1 cawan air)
Garam dan perisa secukupnya.

Bahan-bahan pes : (semua bahan dikisar)
1 bungkus kecil rempah ikan
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk cili
Sos ikan mackerel dalam tin

Bahan-bahan tumis:
3 biji bawang merah dimayang (boleh ganti dengan 1 biji bawang besar)
2 ulas bawang putih dimayang
1 sudu besar halba campur
2 tangkai daun kari
Minyak untuk menumis
Penyediaannya:

  • Panaskan minyak dalam periuk.  Masukkan bahan-bahan tumis dan masak hingga kekuningan.  Kemudian masukkan bahan-bahan pes, tutup periuk dan masak hingga terbit minyak.
  • Selepas terbit minyak, masukkan asam jawa, garam, dan perisa.  Kacau sebati dan masak seketika.  Kemudian masukkan santan, diikuti dengan ubi kentang.
  • Bila ubi kentang telah empuk, masukkan ikan mackerel dan biar kuah mendidih.  Akhir sekali, masukkan cili hijau, tomato, dan bawang besar
Di bawah ini adalah antara bahan-bahan yang telah Kak Noor gunakan untuk sajian ini.  Bukanlah nak promote, tetapi nak kongsi aje....

Serbuk rempah ikan cap AgroMas.  First time guna, memang sedap.....
Ikan Mackerel Ayam Brand
Pati asam jawa Xtra keluaran Adabi, memang mudah, campur dengan air sahaja.

0 comments:

Post a Comment