Pagi ini sarapan Koay Teow goreng lagi. Alhamdulillah sempat Kak Noor menyiapkan sarapan pagi untuk anak-anak di rumah sebelum pergi kerja. Lagipun semua bahan yang diperlukan ada. Anak-anak Kak Noor suka koay teow goreng yang tidak berapa pedas dan sedikit basah. So Kak Noor gunakan kicap manis. Walau bagaimanapun cili kisar Kak Noor tetap digunakan juga.
Bahan-bahannya:
2 bungkus koay teow basah (Kak Noor guna cap Laksamana)
50 sen taugeh
10 ekor udang saiz sederhana
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 biji tauhu dipotong kiub
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
Gula dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
1 cawan air
Untuk hiasan:
Daun sup/daun bawang
Tomato dihiris bulat
Bawang Goreng
Cili hijau
Penyediaannya:
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan besar, bawang putih dan tauhu sehingga kekuningan.
- Masukkan cili kisar dan tumis sehingga terbit minyak.
- Setelah terbit minyak, masukkan air. Kacau rata.
- Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap manis. Perasakan denan garam, dan gula. Biarkan kuah mendidih seketika.
- Selepas itu masukkan udang dan biarkan ia mereneh sehingga udang masak.
- Akhir sekali masukkan koay teow dan kaup balikkan sehingga ia sebati dengan kuah. Bila koay teow telah masak, masukkan taugeh dan gaul rata. Jangan sampai taugeh layu.
- Semasa dihidangkan boleh dihiaskan dengan daun sup/bawang, bawang goreng, dan cili hijau. Boleh dimakan bersama cili jeruk.
0 comments:
Post a Comment