Pages

Friday, December 9, 2011

Mi Ladna

Bahan-bahannya:

  • 1 bungkus mi kuning
  • 1 biji telur
  • 100 gram sotong - dipotong gegelang
  • 50 gram ayam - dipotong dadu
  • 10 biji bebola ayam - dipotong dadu
  • 1 batang lobak merah - dihiris nipis
  • 100 gram bunga kobis - dipotong kecil
  • 100 gram sawi - dihiris nipis
  • 1 biji tomato - dipotong 4
  • 3 - 4 biji cili padi diketuk (opsyen)
  • 1 sudu teh serbuk lada putih
  • 1 cawan air - kalau nak kuah yang lebih, boleh tambahkan air.
  • 1 sudu makan sos tiram
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Bawang goreng 
Bahan tumisan:
  • 3 sudu makan minyak masak
  • 2 ulas bawang putih - dihiris
  • 2 biji bawang besar - dihiris
Penyediaannya:
  • Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali dan tumis hirisan bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
  • Masukkan isi ayam, sotong, dan bebola ayam, dan masak sehingga setengah masak.
  • Masukkan air, lada putih, sos tiram, garam, dan gula.
  • Apabila mendidih, masukkan telur dan kacau supaya hancur.
  • Masukkan mi, lobak merah, bunga kobis, sawi, dan tomato, cili padi dan kacau rata.
  • Semasa dihidangkan, boleh tabur bawang goreng di atasnya.
 Nota:  Boleh ditambah udang jika suka.


0 comments:

Post a Comment