Resepi ini amat ringkas dan mudah, dan sesuai untuk dibawa pergi berkelah. Budak-budak amat menyukainya. Kebiasaannya kita goreng, bakar atau kukus sahaja sosej dan dimakan begitu sahaja. Tetapi kali ini Kak Noor mempelbagai cara masakan sosej ini. Sesuai dimakan dengan nasi dan dimakan begitu sahaja. Anak-anak Kak Noor lebih suka meratah sosej ini. Dalam sekelip mata, boleh clear....
Bahan-bahannya:
1 bungkus koktail sosej ayam (1 kg) - digoreng 3/4 masak
3 senduk cili kering kisar
3 sudu besar sos masam manis - Kak Noor guna jenama life
2 sudu besar sos tiram
2 sudu sos cili
1 biji tomato - dipotong kiub
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 cawan air
Gula, garam, dan perasa
Daun sup/bawang untuk hiasan
Penyediaannya:
- Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Goreng sosej 3/4 masak dan toskan.
- Gunakan 1 senduk minyak daripada gorengan sosej tadi. Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan cili kering yang telah dikisar dan tumis sehingga terbit minyak Masukkan air dan buah tomato. Kacau rata dan biarkan ia mendidih.
- Selepas itu masukkan sos masam manis, sos cili, sos tiram, gula, garam,dan perasa. Biarkan ia mendidih dan kuah sedikit pekat.
- Perlahan api. Akhir sekali masukkan sosej yang telah digoreng tadi. Kaup balikkan sosej bersama kuah pekat tadi. Biarkan 2 - 3 minit di atas dapur, kemudian angkat.
- Boleh dihiaskan dengan daun sup dan daun bawang.
0 comments:
Post a Comment