Pages

Sunday, October 21, 2012

Sup Cendawan Campur Soun




Sup tumis sebegini adalah antara sup kegemaran Kak Noor sekeluarga.  Bila badan tidak sihat dan tiada selera untuk menjamah nasi, maka sup inilah yang menggantikan hidangan utama.  Boleh juga dicelur mee dan direbus pasta ntuk dimakan bersama sup cendawan ini.

Bahan-bahannya:
300 gm cendawan tiram - dikoyakkan
1 biji lobak merah (lebih kurang 100 gm) - dipotong mancis
5 batang crab filamen stick - dipotong kecil
1 biji tauhu putih - dipotong kecil
Soun secukupnya
Air - bergantung kepada banyaknya kuah
1 sudu kecil serbuk lada hitam (kasar)
1 pokok daun sup - dipotong pendek
1 pokok daun sup - dipotong pendek
Garam dan serbuk perasa
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan Tumis:
3 ulas bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - diketuk dan dicincang halus
1 biji cili merah - dihiris

Cara-cara memasak:
1.  Basuh semua sayuran dan toskan.  Rendam soun sehingga kembang dan kemudian toskan.
2.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan tumis sehingga kekuningan.
3.  Masukkan air secukupnya untuk sup.  Perasakan dengan garam, serbuk perasa, dan serbuk lada hitam. Masak sehingga mendidih.
4.  Masukkan lobak merah dahulu dan biarkan mendidih lagi.
5.  Akhir sekali masukkan cendawan, crab filamen stick, tauhu putih, dan soun.  Bairkan ia mendidih sekali lagi dan bolehlah ditutup api.
6.  Semasa menghidang bolehlah ditaburkan daun sup, daun bawang, dan bawang goreng.


Siap untuk di slurrp.....





0 comments:

Post a Comment