Pages

Thursday, March 6, 2014

Sarapan pagi ni.. kueh teow goreng

Dah pun masuk minggu baru ya kejap betul masa bergerak sekarang ni . Pagi-pagi Isnin ni saya masak sarapan yang heavy laa sebab dah lama juga saya tak masak menu kueh teow goreng ni . Sekali sekala ok gak tukar menu sarapan untuk anak-anak dan hubby .

BAHAN-BAHAN :

1 peket kuey teow- dilerai-lerai
200 grm udang , dibersihkan
200grm isi ayam
1 cekak kucai - cuci bersih
100grm taugeh
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
2 biji telur
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos Thai - nampla
Sedikit minyak bijan

Kalau tak masin boleh ditambah kicap - ikut pada citarasa masing-masing.

CARA MEMASAK :-

Kupas semua bawang dan tumbuk lumat . Bersihkan udang dan sayur kucai .

Dalam kuali panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dengan cili kisar dan biar sampai cili cukup masak .Masukkan daging ayam, udang dan dikacau sampai udang masak , kemudian masukkan semua telur dan kacau semua bahan bagi sekata .

Masukkan sos tiram , sos cili , kicap cair dan kicap manis dan gaul . Masukkan kucai dan taugeh dan kacau lagi .

Bila taugeh agak layu terus masukkan semua kueh teow . Kacau semua bahan sehingga rata dan mesra . Boleh la ditutup api dapur bila kueh teow dah masak .

Bila goreng kueh teow saya akan guna api dapur yang paling besar dan kueh teow ni dimasak/goreng dengan cepat supaya kueh toew tak jadi hancur kalau terlampau lama dikacau .

Kueh teow goreng udang..

0 comments:

Post a Comment