BAHAN-BAHAN:
300 grm sotong kering ( rendam selama 3-5 jam seblm masak)
1 biji bawang besar - dipotong nipis-nipis
1 sudu kecil gula
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil asam jawa segera
Garam secukup rasa
BAHAN DIKISAR HALUS:
10 biji cili kering
4 bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm belacan
CARA MEMASAK :
1) Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau , kemudian masukkan sos cili, gula, asam jawa, sos tiram dan terus kacau kuah sampai mendidih.
2) Masukkan sotong , bawang besar, garam dan terus mengacau jika terlalu kering masukkan sedikit sahaja air.Kacau lagi sehingga semua bahan menjadi mesra dan bila sudah masak boleh la tutup api.
0 comments:
Post a Comment