Malam ini terasa lapar pula. Pagi tadi Kak Noor buat nasi lemak aje untuk sarapan. Telah hampir sebulan tidak masak nasi lemak. Pagi tadi Kak Noor suruh anak Kak Noor belikan nasi lemak di kedai untuk sarapan pagi. Tapi katanya lebih baik ibu masak, puas sikit makan. Maklumlah anak lelaki tengah membesar, kalau sebungkus mana cukup. Kebiasaannya kalau Kak Noor buat nasi lemak, ia tahan sampai ke petang. Anak-anak Kak Noor berulang makan sehingga licin.
Lauk ini sedap dimakan panas-panas dengan nasi panas. Jangan tunggu sampai lauk sejuk. |
Bahan A:
500 gram isi ayam - dipotong kecil
3 sudu makan sos tiram
1 sudu kecil tepung jagung
(dibancuh dengan 1/2 cawan air)
2 sudu teh sos lada hitam - Kak Noor guna sos lada hitam Sarawak
1 pokok daun bawang
1 biji tomato - dipotong 4
2 biji cili hijau
2 sudu makan minyak masak - untuk menumis
1 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
Bahan B (dihiris):
3 inci halia muda
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 biji cili merah
Tak payah lauk lain dah.... |
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan B sehingga layu.
- Masukkan ayam dan kacau rata. Masukkan 1 cawan air.
- Masak ayam sehingga lembut dan empuk.
- Masukkan bancuhan tepung jagung, sos tiram, sos lada hitam, gula, dan garam. Kacau rata dan biarkan ia masak sehingga kuahnya pekat.
- Akhir sekali masukkan tomato, daun bawang, dan cili hijau. Kacau rata.
- Sedia untuk dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment