Pages

Saturday, January 14, 2012

Ayam Halia

Malam ini terasa lapar pula.  Pagi tadi Kak Noor buat nasi lemak aje untuk sarapan.  Telah hampir sebulan tidak masak nasi lemak.  Pagi tadi Kak Noor suruh anak Kak Noor belikan nasi lemak di kedai untuk sarapan pagi. Tapi katanya lebih baik ibu masak, puas sikit makan. Maklumlah anak lelaki tengah membesar, kalau sebungkus mana cukup.  Kebiasaannya kalau Kak Noor buat nasi lemak, ia tahan sampai ke petang.  Anak-anak Kak Noor berulang makan sehingga licin.

Lauk ini sedap dimakan panas-panas dengan nasi panas.
  Jangan tunggu sampai lauk sejuk.
So.. malam ini kenalah masak nasi putih.  Dalam peti sejuk cuma ada ayam sahaja.  Lama juga Kak Noor fikir nak masak apa ye? Tak idea ni.  Nak masak kari ayam, dan sambal ayam dah selalu sangat, walaupun seiisi keluarga menggemari lauk ini. Nak cuba masak resepi yang ringkas sahaja;  cepat dimasak, sedap dimakan.  Maka bermulalah pencarian resepi-resepi lama dalam koleksi Kak Noor.  Lebih daripada satu jam mencari, akhirnya terjumpalah resepi Ayam Halia.   Ternyata memang sedap dan menepati citarasa Kak Noor selepas memasaknya.

Bahan A:
500 gram isi ayam - dipotong kecil
3 sudu makan sos tiram
1 sudu kecil tepung jagung
(dibancuh dengan 1/2 cawan air)
2 sudu  teh sos lada hitam -  Kak Noor guna sos lada hitam Sarawak
1 pokok daun bawang
1 biji tomato - dipotong 4
2 biji cili hijau
2 sudu makan minyak masak - untuk menumis
1 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula

Bahan B (dihiris):
3 inci halia muda
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 biji cili merah

Tak payah lauk lain dah....
Penyediaannya:
  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan B sehingga layu.
  • Masukkan ayam dan kacau rata. Masukkan 1 cawan air.
  • Masak ayam sehingga lembut dan empuk.
  • Masukkan bancuhan tepung jagung, sos tiram, sos lada hitam, gula, dan garam.  Kacau rata dan biarkan ia masak sehingga kuahnya pekat.
  • Akhir sekali masukkan tomato, daun bawang, dan cili hijau. Kacau rata.
  • Sedia untuk dihidangkan.


0 comments:

Post a Comment