Semalam bos Kak Noor bawa 1 bekas berisi ulas nangka ke pejabat untuk `dikendurikan' kepada staf (terima kasih bos!). Katanya nangka dari kampung. Memang besar ulas nangkanya. Buah nangka ni memang favourite Kak Noor. Biasalah nangka ni, ada orang yang boleh makan banyak dan ada juga orang yang hanya boleh makan sedikit, dan ada orang yang tidak boleh makan langsung. Ditakuti kembung dan memulas perut, terutama sekali bila makan mentah.
Kak Noor ambil beberapa ulas bawa balik rumah untuk dimasak bubur. So far Kak Noor tak pernah masak bubur nangka. Bubur cempedak adalah. Tetapi kawan sepejabat kata dia pernah masak bubur gandum campur nangka.
So... hari ini Kak Noor dah cuba masak bubur gandum campur nangka. Memang sedap dan wangi baunya. Anak-anak Kak Noor pun suka, terutama sekali sibongsu. Masa bubur di atas dapur lagi, dia dah datang melawat dapur. Katanya wangi sangat. Tak sabar nak makan. Seperti biasa bagi mengenakkan lagi masakan bubur ini, Kak Noor guna santan sawit KHALIS. Hasilnya memang sedap; lemak berkrim....
Bahan-bahannya:
1 cawan biji gandum - direndam sehingga kembang
Beberapa ulas isi nangka - dipotong memanjang
1 senduk gula perang + sedikit gula kabung
2 senduk gula putih (kemanisannya terpulang kepada citarasa masing-masing)
1 sudu kecil garam
1 cawan pati santan kelapa sawit KHALIS + 1 cawan air (Gunakan santan kelapa pun boleh)
Sehelai daun pandan - dicarik dan disimpul
Bahan-bahan untuk air gula:
1 senduk gula perang + gula kabung
- Basuh biji gandum sehingga bersih dan toskan. Kemudian masukkan di dalam periuk bersama 4 cawan air. Rebus sehingga biji gandum empuk.
- Kemudian masukkan air gula bersama daun pandan, dan kacau rata. Biarkan ia mendidih.
- Selepas itu masukkan isi nangka dan kacau rata.
- Masukkan santan dan kacau lagi. Masak sehingga kuah mendidih dan tutup api.
- Biarkan bubur sejuk dahulu, kemudian baru dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment