Bahan-bahan:
Beberapa ekor ikan talapia saiz kecil (anggaran 10 ekor)
(Lumurkan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam, perap seketika)
Beberapa keping daun limau purut
2 batang serai - diketuk
1 sudu tepung jagung + sedikit air
1 cawan air (kalau nak lebih kuah, tambahkan lebih air)
Minyak secukupnya untuk menumis
Gula dan garam secukupnya
Bahan tumis:
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 inci halia muda - dihiris memanjang
Bahan sos:
1 senduk cili kering kisar
1sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos cili thai
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos plum
Bahan-bahan hiasan:
1 tin kiub nanas dalam jus nanas - Kak Noor guna Ayam Brand Snacky Nanas 280g
4 - 5 biji cili padi - diketuk
1 biji tomato - dibelah 4
1 biji bawang besar holland
Penyediaannya:
- Goreng ikan yang telah dikunyitkan sehingga masak dan letak di atas pinggan. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis hirisan bawang besar, bawang putih, dan halia hingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan cili kering kisar dan tumis sehingga terbit minyak.
- Setelah terbit minyak, masukkan 1 cawan air, semua bahan sos, kiub nanas bersama jusnya sekali, serai dan daun limau purut. Biar mendidih.
- Perasakan dengan gula, garam, dan serbuk perasa. Sesuaikan rasa masam dan manis.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan gaul rata.
- Akhir sekali masukkan hirisan bawang holland, tomato, cili padi dan cili hijau. Jangan masak lama, dan tutup api.
- Tuangkan kuah di atas ikan goreng tadi dan hidang segera dengan nasi putih.
Kiub nanas di dalam jus nanas jenama Ayam Brand |
0 comments:
Post a Comment