Sumber Resepi: Senangnya Memasak Ayam Bersama Chef Hanieliza
Kebiasannnya kalau masak ayam sambal atau ayam kicap, Kak Noor selalu gorengkan ayam terlebih dahulu. Tetapi resepi ayam masak sambal kicap oleh Chef Hanieliza ini tidak memerlukan ayam digoreng. Menjimatkan masa dan mengurangkan minyak dalam masakan. Ditambah pula dengan daun limau purut menambahkan aroma masakan dan membangkitkan selera.
Bahan A:
500 gram ayam
1 batang serai - diketuk
5 helai daun limau purut - dikoyak
3 sudu makan sos tomato
5 sudu makan kicap
1 labu bawang besar (dipotong gelang)
1/2 cawan minyak masak
Garam (sekiranya perlu)
Bahan B (dikisar):
20 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 cawan air
Cara membuatnya:
- Ayam dibuang kulit dan dipotong kecil. Kemudian basuh dan toskan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar dengan serai sehingga wangi dan garing.
- Masukkan ayam dan kacau. Biarkan sehingga ayam lembut dan pecah minyak.
- Masukkan daun limau purut, sos tomato, kicap, dan bawang besar yang dipotong gelang.
- Masak sehingga pecah minyak.
- Sedia untuk dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment