Bahan-bahannya:
1 tin susu cair
1 tin air - sukat guna tin susu cair
4 sudu besar tepung kastard
4 sudu besar gula pasir
3 biji pisang emas - dipotong bulat
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit serbuk milo
Beberapa keping biskut cream crackers
Cara-cara membuatnya:
- Satukan susu cair, air, tepung kastard, gula, esen vanilla di dalam blender dan dikisar.
- Kemudian masukkan ke dalam periuk dan masak dengan api yang perlahan. Kacau bahan sehingga pekat (mesti kacau selalu supaya tidak berketul-ketul).
- Susun biskut cream crackers di dalam loyang/bekas.
- Setelah adunan pekat, tuang sedikit ke atas lapisan biskut dan ratakan sehingga menutupi semua biskut.
- Taburkan serbuk milo dan susun potongan pisang di atas lapisan tadi.
- Kemudian susun biskut lagi ke atas lapisan serbuk milo dan potongan pisang tadi.
- Tuang sekali lagi adunan ke atas lapisan biskut dan ulang langkah 4, 5. Buat sehingga 3 lapisan sahaja.
- Biarkan seketika, kemudian masuk dalam peti sejuk. Makan bila sejuk.
0 comments:
Post a Comment