Telah seminggu Kak Noor tidak memuatkan resepi dalam blog ini. Last entri ialah pada 16 Januari 2012. Bukan apa, Kak Noor berehat seketika menjadi chef di dapur. Sehingga pertengahan bulan Februari ini tak perlu lagi bergegas dan kelam kabut di dapur memasak pada waktu pagi sebelum pergi kerja. Alhamdulillah anak Kak Noor yang sulung sekarang ini sedang cuti semester, bolehlah minta tolong dia memasak ala kadar untuk adik-adik.
Sempena cuti yang panjang ini; selama empat hari Kak Noor kembali memasak untuk keluarga. Pagi tadi, sempat singgah di Giant Taman Permata. Ternampak lala segar, terus hati terpaut. Telah agak lama tidak makan lala kerana harganya yang agak mahal. Di Carrefour Wangsa Maju dua minggu lalu, harganya lebih kurang RM11+ sekilogram. Tetapi hari ini di Giant, harganya jauh lebih murah iaitu RM6.88 sekilogram. Apa lagi, Kak Noor pun `angkutlah' 1 1/2 kilo. Dalam fikiran masa tu dah ada idea sama ada nak masak lemak cili api atau sweet sour aje. So... tanyalah anak-anak, dia orang suruh Kak Noor masak lemak cili api sahaja.
So... inilah bahan-bahannya yang lebih kurang sama sahaja dengan masakan lemak cili api yang telah kita ketahui sebelum ini.
Bahan-bahannya:
1 1/2 kilo lala
1 cawan pati santan kelapa sawit Khalis + 2 cawan air (gunakan cawan yang sama)
Bahan-bahan dikisar:
2 sm kunyit hidup
1 biji bawang besar
Beberapa biji cili padi - ikut citarasa kepedasan masing-masing
2 batang serai - dititik/diketuk
1 biji buah tomato - dibelah 4
Beberapa helai daun limau purut
2 keping asam keping
Cili merah dan cili hijau
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
Cara membuatnya:
- Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar di dalam periuk bersama lala dan serai. Masak sehingga mendidih.
- Seterusnya masukkan santan, daun limau purut dan asam keping. Perasakan dengan garam, gula, dan serbuk perasa. Kacau rata dan masak sehinggga mendidih sekali lagi.
- Tutup api, masukkan buah tomato, cili merah, dan cili hijau.
0 comments:
Post a Comment