Mula-mula nak masak asam pedas ikan tenggiri aje, tetapi last minute bertukar menu apabila hubby beli ayam. Jadilah asam pedas ayam. |
Bahan-bahannya:
*(800 gm ayam (bahagian ayam yang bertulang)
1 biji tomato – dibelah empat
10 batang bendi
1 inci halia - diketuk
1 ½ inci lengkuas – diketuk
2 batang serai – diketuk
Daun kesum secukupnya
3 – 4 helai daun limau purut
1 biji cili merah – dibelah dua
3 sudu besar pati asam jawa Xtra Adabi – dibancuh dengan 800ml air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis
Bahan-bahan dikisar halus:
3 senduk nasi cili kering yang telah dikisar
5 biji bawang merah atau 1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci belacan
½ sudu teh serbuk jintan manis
½ sudu teh serbuk jintan putih
Air secukupnya
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis serai, lengkuas, dan halia sehingga naik bau, kemudian baru masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Masak sehingga garing dan terbit minyak.
1 biji tomato – dibelah empat
10 batang bendi
1 inci halia - diketuk
1 ½ inci lengkuas – diketuk
2 batang serai – diketuk
Daun kesum secukupnya
3 – 4 helai daun limau purut
1 biji cili merah – dibelah dua
3 sudu besar pati asam jawa Xtra Adabi – dibancuh dengan 800ml air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis
Bahan-bahan dikisar halus:
3 senduk nasi cili kering yang telah dikisar
5 biji bawang merah atau 1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci belacan
½ sudu teh serbuk jintan manis
½ sudu teh serbuk jintan putih
Air secukupnya
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis serai, lengkuas, dan halia sehingga naik bau, kemudian baru masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Masak sehingga garing dan terbit minyak.
2. Kemudian masukkan ayam dan kacau rata. Biarkan ia mereneh seketika (lebih kurang 5 minit) di atas dapur dengan api yang perlahan. Semasa proses ini air daripada ayam akan bercampur dengan bahan tumisan tadi.
3. Selepas itu masukkan air asam jawa. Perasakan juga dengan garam dan gula secukup rasa. Biarkan ia mendidih dan masak sehingga ayam empuk. Setelah ayam empuk, masukkan daun limau purut, daun kesum, dan bendi. Biarkan kuah mendidih sekali lagi di atas dapur. Setelah bendi masak, akhir sekali masukkan buah tomato dan cili hidup. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
3. Selepas itu masukkan air asam jawa. Perasakan juga dengan garam dan gula secukup rasa. Biarkan ia mendidih dan masak sehingga ayam empuk. Setelah ayam empuk, masukkan daun limau purut, daun kesum, dan bendi. Biarkan kuah mendidih sekali lagi di atas dapur. Setelah bendi masak, akhir sekali masukkan buah tomato dan cili hidup. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
* Bahagian ayam yang bertulang digunakan kerana ia lebih manis.
0 comments:
Post a Comment