ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT TENGAH HARI...
Dah makan tengah hari ke belum? Anyway Kak Noor nak ucapkan selamat menjamu selera bersama keluarga. Hari ini hari Sabtu, peluang hari kita berkumpul bersama ahli keluarga tersayang untuk makan bersama. Bila dah ramai, baru berselera nak makan. Kalau tidak makan sendiri-sendiri aje, siapa lapar ambillah sendiri kat dapur tu, tak ade hidang-hidang.
Memandangkan hari ini cuti bekerja, dapatlah Kak Noor masuk ke dapur untuk menyediakan juadah yang memerlukan kita berada lebih `lama' di dapur. Mana taknya, nak tunggu daging empuk bukannya sekejap, ambil masa lebih daripada 1/2 jam. Memang kita boleh guna slow cooker atau pressure cooker, atau rebus dulu daging supaya empuk. Tetapi untuk masakan ini, Kak Noor lebih suka menggunakan teknik perapan, supaya rasa rempah meresap masuk di dalam daging. Kemudian bila ia mereneh, air daging akan keluar dan memaniskan masakan itu.
Menu yang hendak dikongsi bersama ialah Kari Daging Kashmir (gambar kat atas tu le.... timun tu husband Kak Noor yang tolong potongkan). Hari itu Kak Noor telah cuba masak Kari Ayam Kashmir, dan Alhamdulillah sedap rasanya. Menu ini dipanjangkan kepada bonda Kak Noor, tetapi beliau mengolahnya menggunakan daging. Katanya sedap, 1kg. daging sekali makan aje.... licin! So hari ini giliran Kak Noor mencubanya pula. Betul sedap ke? Kalau Kak Noor kata sedap mungkin tak semua orang akan percaya. Apapun boleh cuba masak menggunakan resepi ini dan rasanya sendiri. Lepas itu komen kat Kak Noor k!
Jom kita selongkar bahan-bahan yang kita perlukan untuk menyediakan masakan ini.
Bahan-bahan A:
600 gram daging lembu tempatan (bahagian isi) - dipotong 1½ inci lebar dan ¼ cm tebal)
2 biji ubi kentang – dibuang kulit dan dipotong besar
1 biji buah tomato – dipotong dadu
1 keping asam gelugor (asam keping)
Garam dan gula secukup rasa, serbuk perasa (opsyen)
Air secukupnya
Bahan-bahan B (untuk pes):
4 sudu besar serbuk kari daging Babas
2 sudu besar serbuk briyani marsala Alagappa's
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar gula perang
(Satukan bahan-bahan di atas dan dicampur dengan air secukupnya untuk dijadikan pes. Perap lebih kurang 30 minit)
Bahan-bahan C (untuk ditumis):
1 biji bawang besar – dihiris
1 biji bawang besar )
4 ulas bawang putih ) disatukan dan diblend kasar
2 inci halia )
2 batang serai – dititik
1½ inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
Daun kari
Minyak secukupnya untuk menumis
Cara-cara memasaknya:
1. Panaskan minyak. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, daun kari, dan serai sehingga naik bau. Kemudian masukkan bawang besar + bawang putih + halia dan tumis sehingga bawang kekuningan.
2. Selepas itu masukkan daging yang telah diperap bersama rempah tadi dan kacau rata. Masukkan air secukupnya, tudung periuk, dan masak sehingga daging empuk. Gunakan api yang sederhana. Sekiranya air kering dan daging masih belum empuk, bolehlah ditambah air lagi dan masak lagi sehingga ia empuk.
3. Selepas daging empuk, bolehlah diasukkan ubi kentang dan buah tomato yang dipotong dadu, asam gelugor, dan kacau seketika. Perasakan dengan garam, gula, dan serbuk perasa sekiranya suka. Sekiranya mahukan kari yang berkuah, bolehlah ditambah air lagi. Perlu diingat bahawa masakan ini tidak menggunakan santan. Tutup periuk kembali dan masak sehingga ubi kentang empuk.
4. Setelah ubi kentang empuk dan rasanya pun telah menepati citarasa, bolehlah ditutup api. Masukkan cili hijau dan tutup periuk.
Bahan-bahan B digaul bersama daging dan diperap selama 30 minit. |
Antara bahan-bahan yang digunakan untuk menumis. Semasa menumis aromanya memang membangkitkan selera |
Bawang besar, antara bahan penting yang digunakan untuk menyedapkan masakan terutamanya masakan berempah. Lebih banyak bawang digunakan, lebih sedap masakan yang dihasilkan. |
0 comments:
Post a Comment