Bahan-bahan (untuk 5-6 orang)
- 5-6 ekor ikan kembung
- 4 cawan santan
- 7 ulas bawang merah – dikisar
- 1 ulas bawang putih – dikisar
- 1 inci halia – dikisar
- Sedikit kunyit hidup – dikisar
- 2 sudu besar cili kisar
- 1/2 sudu kecil belacan
- 1 sudu kecil asam jawa
- 3 batang serai – diketuk
- 1 sudu kecil halba
- Garam dan gula
- Kunyit dan garam – untuk dilumur pada ikan
Cara-cara :
- Panggang atau bakar ikan yang telah dilumur dengan kunyit dan garam sehingga masak.
- Panaskan periuk atau kuali (tanpa minyak), kemudian masukkan santan, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, cili kisar, belacan, asam jawa dan serai. Kacau sehingga sekata.
- Apabila mendidih, masukkan halba. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Apabila siap, curahkan kuah percik ke atas ikan.
Sumber :
http://dapurmalaysia.com/resepi-ikan-percik/
0 comments:
Post a Comment